hond-verzorgen

hond-verzorgen: 10 praktische tips & nuttige informatie

Een hond kopen

De aanschaf van een hond gaat samen met een behoorlijke verandering in je leven. Een hond is een bijzonder trouw en sociaal dier. Het opvoeden van een hond kost veel tijd en aandacht. Bedenk daarom goed of je de tijd, gelegenheid, ruimte en genegenheid hebt voordat je een hond in huis haalt.

Welke hond past het beste bij jou en je persoonlijke omstandigheden? Dit is een vraag die je jezelf kun stellen om gericht een hond te zoeken. Er zit groot verschil in het type hond dat je aanschaft om je huis te bewaken of een speelkameraadje voor de kinderen. Zoek je een hond waarmee de kinderen lekker kunnen ravotten? Misschien zoek je juist een hele rustige hond, die rustig met oudere mensen op stap gaat. Kies je een vrouwtje (teefje) of mannetje (reu)?

Heb je al een bepaalde hond in gedachten? Bedenk dan of deze soort hond voldoet aan de omstandigheden en ruimte die je het dier kunt geven. Woon je in een etagewoning, dan kies je bij voorkeur voor een kleinere hond. Heb je een huis met trappen, kies dan niet voor een hond met een lang lijf en korte pootjes.

Je kunt kiezen tussen een rashond of een kruising. Het voordeel van een kruising is dat de hond minder aanleg heeft voor afwijkingen of erfelijke aandoeningen. Een kruising is ook gemiddeld minder ziek en wordt over het algemeen ouder in vergelijking met een rashond. Daarbij is een kruising goedkoper in de aanschaf. Bij een rashond weet je direct aan het rassoort welk karakter je hond heeft. Je hebt uitgesproken speelse rassoorten en bijzonder rustige.

De vorming van het karakter van de (ras)hond heeft echter ook betrekking op de puppytijd. Het is daarom belangrijk op de hoogte te zijn van de omstandigheden waarin de hond als puppy in verkeerde. Het karakter van puppy’s wordt vooral gevormd tussen de 4 en 12 weken oud.
Een puppy moet minimaal 7 weken oud zijn, voordat het bij zijn moeder mag worden weggehaald. Laat de fokker wat vertellen over de karakters van de puppy’s. Hoe meer hij te vertellen heeft, hoe beter het is. Daaruit blijkt dat hij intensief betrokken is bij de beestjes. Als de fokker vragen gaat stellen over de omstandigheden en motieven van de koper, kun je dat ook als een goed teken zien. Een goede fokker zal zijn puppy’s namelijk nooit aan iemand verkopen die hij niet vertrouwt.

Dagelijkse verzorging

Tot de eerste levensbehoefte van de hond behoort het geven van (veel!) aandacht. Een gebrek aan aandacht maakt het beestje eenzaam. Het zal zich gaan vervelen. Het resultaat van verwaarlozing op aandachtgebied is: een piepende en jankende, onzindelijke hond die het huisraad zal stukmaken.

Een hond behoort bij voorkeur vier keer per dag te worden uitgelaten. Beweging is belangrijk. Eén keer per dag zou een wandeling van een uur gemaakt moeten worden.

De hond moet thuis een veilige en rustige eigen plek hebben. Het moet een plaats zijn waar hij zich terug kan trekken. Leer kinderen direct de hond met rust te laten als hij op zijn rustplaats ligt.

De vacht van de hond moet goed worden verzorgd. Borstelen en kammen doe je met een speciale kam en borstel. Langharige honden hebben het nodig dat dit iedere dag gebeurt, anders ontstaan er al gauw klitten. Voor kortharige honden volstaat een goede borstel- en kambeurt tijdens de ruiperiode. Je kunt voor speciale behandelingen terecht bij een trimsalon. Wil je zelf de hond in bad doen, gebruik dan speciale hondenshampoo.

Het gebit van de hond moet regelmatig gecontroleerd worden bij de dierenarts. Er bestaan speciale hondentandpasta’s en –tandenborstels. Om de hond goed gedrag aan te leren is het prettig dat je hiervoor terecht kunt bij diverse puppytrainingen of hondenscholen. Een hond heeft behoefte aan leiding. Deze trainingen leren het baasje het geven van leiding onder de knie te krijgen en de hond leert spelenderwijs goed gedrag aan.

De hond moet regelmatig worden ingeënt en ontwormd. Zie tip 9.

De hond in het verkeer

Honden kunnen goed wennen aan verschillende situaties. Als je de pup jong mee op pad hebt genomen, leert deze al snel dat er verschillende soorten honden zijn, net als verschillende soorten mensen. Een hond snapt gaandeweg dat het druk kan zijn op de markt, dat hij aangelijnd wordt voor de winkel en dat de baas na het doen van de boodschappen hem weer ophaalt. De baas heeft hem geleerd dat er verkeer op de straat rijdt en dat hij niet zomaar de straat kan oversteken. Het is onderdeel van het zogenaamde ‘socialiseren’.

Bij de puppytraining leer je de hond veel goede dingen aan, die handig zijn in het dagelijkse verkeer. Reageert hij goed op het commando ‘zit!’, pas deze dan direct toe bij de stoeprand als je wilt oversteken. Bij een volgend commando laat je de hond oversteken. Hoe eerder je hiermee begint, hoe sneller de hond het zal leren. Wanneer je dit consequent blijft trainen, zal de hond op een gegeven moment geen commando’s meer nodig hebben en het uit zichzelf doen.

Als de hond één of anderhalf jaar oud is, kun je hem laten meelopen met de fiets. Het is goed voor zijn conditie. Je kunt het van tevoren al trainen door de pup aan de rechterkant van de fiets te laten lopen, terwijl je zelf aan de linkerkant van de fiets loopt. Zo leert de hond alvast aan de rechterkant van de fiets lopen. Houd de riem zodanig vast dat je hem makkelijk los kunt laten en fiets niet te hard. De hond moet mee kunnen lopen in een draf. Bouw het langzaam op.

Leer je pup al jong om met de auto mee te rijden. Leer hem dat hij tijdens het rijden netjes plaatsneemt op zijn plaats in de auto en wacht met opspringen om uit de auto te komen tot jij het teken daarvoor gegeven hebt. Hoe jonger je daarmee begint, hoe meer profijt je van dit gedrag zult hebben. Een jonge pup kan dit al snel leren. De jonge pup moet in ieder geval wachten tot het baasje hem uit de auto tilt, dus het wachten leert hij op die manier automatisch.

Hondenverzekering

Je denkt er niet meteen aan, maar ook je hond kan opeens ziek worden of een ongeluk krijgen. De kosten voor de verzorging van de hond kunnen dan opeens flink oplopen. De medische zorg voor huisdieren is in Nederland behoorlijk uitgebreid en van hoog niveau. Je kunt iedere maand een bedrag opzij zetten om te sparen voor mogelijke medische kosten. Je kunt echter ook je huisdier verzekeren.

Er zijn verschillende verzekeraars. Vergelijk de verschillende aanbieders en let daarbij niet alleen op de premie, maar vooral op de voorwaarden. Sommige ziektekostenverzekeringen voor honden dekken niet alles en voor sommigen geldt een eigen risico. Zijn bepaalde klachten bij de hond al bekend? Mogelijk dat de kosten voor de behandeling hiervan niet onder de nieuw af te sluiten verzekering vallen. Bepaalde behandelingen kunnen daarbij ook door verzekeraars worden uitgesloten. Dit betreffen bijvoorbeeld behandelingen voor aandoeningen die bij bepaalde rassen veel voorkomen.

Naast dierenkostenverzekeringen bestaan er ook tandartskosten-, ongevallen-, crematie-, en reisverzekeringen voor honden. Indien de verzekeraar is aangesloten bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid), kun je eventuele klachten voorleggen aan dit instituut.
Wanneer je eigenaar wordt van een hond, ben je aansprakelijk voor eventuele schade die door de hond wordt veroorzaakt. Neem daarom de voorwaarden van je eigen WA-verzekering eens goed door. Als er niets of nauwelijks iets over huisdieren vermeld wordt, kun je de verzekeraar om een uitgebreide toelichting vragen. Vraag of deze de toelichting op papier naar je toe stuurt en bewaar het als schriftelijke bevestiging goed bij je polisvoorwaarden.

De opvoeding

In tip 3 is uitvoerig het gebruik van een doos voor de gewenning aan bod gekomen. In plaats van een doos is ook de bench een prima plek om een veilige haven voor de pup te creëren. Een bench is een soort opvouwbare kooi, waar de pup vrij zicht heeft op zijn omgeving. Zorg dat de hond een plezierig gevoel in de bench krijgt, door hem daar eten te geven of een speeltje neer te leggen. Laat de hond niet lang in de bench, maar alleen wanneer je bijvoorbeeld even je handen vrij wilt hebben.

Neem je hondje al jong mee naar verschillende plaatsen, de lift, in de auto en met het openbaar vervoer. Zo leert hij wennen aan verschillende mensen en verschillende omgevingen. Alle indrukken die de hond voor het bereiken van de leeftijd van 12 weken opdoet, zullen er later voor zorgen dat de hond verschillende situaties aankan. Het is verstandig en leuk een puppycursus te volgen. Je leert er veel over de opvoeding van je hond en de hond leert spelenderwijs goed naar je te luisteren en te doen wat je hem opdraagt. Je leert er op de juiste wijze het geven van commando’s.

Net als mensen komen jonge honden op een gegeven moment in de puberteit. De hond kan opeens dwars worden en commando’s negeren. Je moet hier alert op zijn en vooral heel consequent blijven. Natuurlijk doet de hond af en toe wel eens stout. Het dier heeft echter geen besef van waardevolle spullen. Als ergens een nieuwe schoen rondslingert, denkt de hond dat het een leuk speeltje is, wat goed onderzocht moet worden door er aan te bijten en het door de kamer te sleuren. Houd het bij een bestraffend ‘foei!’ als je de schoen aangevreten aantreft. Het heeft geen zin de hond achteraf te straffen. Dat heeft het alleen als je de hond op heterdaad betrapt.

Speciale verzorgingstips

Vlooien bestrijden

Veel honden hebben last van vlooien. De vlooien veroorzaken jeuk. De hond reageert hierop door heftig te krabben, bijten of schuren. De huid kan hierdoor ernstig beschadigen. Sommige honden reageren allergisch op vlooienspeeksel. Ingeslikte vlooien kunnen de hond besmetten met de lintworm. Het is daarom belangrijk de hond te beschermen tegen deze onuitgenodigde parasiet. Je kunt bij de dierenarts en dierenwinkel verschillende middelen tegen vlooien krijgen. Vraag advies welke middelen geschikt zijn voor jouw hond en laat je goed informeren. Gebruik je meer middelen tegelijkertijd? Besef dat sommige combinaties middelen gevaarlijk in combinatie met elkaar kunnen zijn. Heeft de hond al vlooien? Behandel dan niet alleen de hond, maar ook de totale omgeving.

Wormen

Honden kunnen vooral last van spoel- haak-, zweep- en lintwormen hebben. Het is niet alleen onaangenaam, maar ook erg ongezond voor het dier en de omgeving. Het is daarom belangrijk om regelmatig je hond te ontwormen. Je kunt beter preventief ontwormen, dan pas in actie te komen als het kwaad al is geschied. Pups worden ontwormd op een leeftijd van 2,4 en 6 weken. Dit wordt herhaald als de pup 2, 4 en 6 maanden oud is, gevolgd door 2 tot 3 keer per jaar. Je kunt de middelen om te ontwormen verkrijgen bij de dierenspeciaalzaak of bij de dierenarts. Je kunt de besmetting van wormen niet honderd procent tegengaan, maar wel voor een heel groot deel als je let op de hygiëne, de hond geen rauw vlees geeft en zorgt voor een poepvrije tuin.

Inentingen

De hond wordt gevaccineerd om infectieziektes te voorkomen. Een serie inentingen zorgt ervoor dat je hond immuun wordt tegen deze gevaarlijke infectieziektes. Soms is hiervoor een herhaling van een serie inentingen noodzakelijk. Tegen de meeste virussen volstaat een driejaarlijkse inenting. In het voorjaar heeft de hond jaarlijks een inenting nodig tegen de ziekte van Weil en kennelhoest. Puppy’s worden met een leeftijd van 6, 9 en 12 weken ingeënt. Bij de aankoop van een hond hoort dan ook een inentingboekje of dierenpaspoort te worden verstrekt.

Sterilisatie / castratie

Sterilisatie

De sterilisatie is een chirurgische ingreep die onder algehele narcose plaatsvindt. Er wordt een kleine snede in de buikwand gemaakt. De eierstokken worden verwijderd. Er blijft een kleine snee over. De hond mag meestal dezelfde dag terug naar huis.

Dierenartsen adviseren een teefje al op jonge leeftijd te steriliseren. Een teefje wordt loops als ze tussen de 6 en 12 maanden oud is. Je kunt volgens de artsen een teefje het beste 2 tot 3 maanden na de eerste loopsheid laten steriliseren. Het steriliseren is in de hoofdzaak bedoeld om te voorkomen dat de hond kleintjes krijgt. Na de sterilisatie verdwijnt ook de loopsheid. Nadelen zijn er echter ook, namelijk de kans op incontinentie na de sterilisatie bij grotere honden. Na de sterilisatie kan een hond makkelijker aankomen in gewicht. Een alternatief voor een sterilisatie is het geven van de prikpil. Deze moet iedere 6 maanden worden toegediend. De prikpil verhoogt echter kans op suikerziekte, melkkliertumoren en baarmoederontsteking.

Castratie

Bij een castratie worden bij de reu operatief de testikels en bijballen verwijderd. De hond kan over het algemeen dezelfde dag weer worden opgehaald. Hij heeft na de operatie moeite met lopen.

Een reu kan vanaf 6 maanden gecastreerd worden. Castratie maakt de hond niet alleen onvruchtbaar. Andere voordelen van een dergelijke ingreep zijn er ook, vooral ten opzichte van ongewenst gedrag. Het mannetje kan na de castratie afgeremd zijn in het domineren, hoewel het niet honderd procent effectief hoeft te zijn. Sommige honden zijn niet te houden als zij in de buurt van loopse teven komen. Castratie kan een einde maken aan de hinderlijke aandrang tegen voorwerpen, andere honden en mensen te rijden. De hond wordt niet rustiger van aard door een castratie, wat veel mensen denken. Het grootste nadeel is dat de hond meer eetlust krijgt en daarbij sneller aankomt in gewicht. Er zijn alternatieven. De hond kan geïnjecteerd worden met een middel dat de mannelijke hormonen tijdelijk op een laag pitje zet. Met een onderhuids implantaat kan voor een periode van 6 maanden de testosteronproductie worden onderdrukt.

Verzorging van de puppy

Voordat je een hond in huis haalt, is het goed het huis onder de loep te nemen naar de veiligheid. Liggen er kabels over de vloer en zijn de schoonmaakmiddelen veilig opgeborgen? Bedenk alvast een ‘eigen plek’ voor het nieuwe huisgenootje. Dit moet een plek zijn waar de hond rustig kan slapen. Voor de zindelijkheidstraining is het handig om een zogenaamde ‘bench’ in huis te halen, een kamerkennel. Regel van tevoren een halsband, naamplaatje, riempje, voerbakken, speeltjes, poepwegwerpzakjes, en de omheining van de tuin (zodat de hond niet weg kan lopen). Sluit gedeelten van het huis waar de hond niet mag komen af met bijvoorbeeld kinderhekjes. Lees boeken over de verzorging van honden of specifiek over het ras waarvoor je hebt gekozen.

De eerste dag dat de hond in huis wordt gehaald is een spannende dag voor zowel de hond als de nieuwe eigenaar. Geef de hond de ruimte en de rust zijn nieuwe verblijfplaats te verkennen. Voorkom teveel drukte. Wacht met het introduceren van je nieuwe huisgenoot aan vrienden en bekenden tot het zich op zijn gemak voelt. Laat de hond niet te lang alleen in het begin. De puppy zal zijn moeder missen en de nieuwe eigenaar geleidelijk als de vervanger gaan zien. Leer kinderen rustig en voorzichtig met de hond om te gaan. Het is daarbij vooral belangrijk dat de hond met rust wordt gelaten als hij in zijn mandje ligt.

De eerste nacht zal de hond waarschijnlijk gaan piepen en/of janken. Het mist zijn moeder en is angstig omdat het uit de veilige omgeving van zijn moeder en broertjes en zusje is gehaald. De eerste nachten kun je de hond in een mand naast of in de buurt van je bed laten slapen. Haal hem niet in bed, want dat wordt een gewoonte die de pup niet eenvoudig zal afleren. Leg een lap uit het ouderlijk nest in de mand. De geur kan rustgevend werken. Laat de hond op deze manier langzaam wennen aan de geuren van en het contact met zijn nieuwe omgeving.

Voeding

Vroeger waren de resten van de maaltijd voor de hond. Tegenwoordig prijzen fabrikanten hondenbrokken aan die speciale ingrediënten hebben. Pas voeding aan de leeftijd, grootte en behoefte van de hond aan. Zorg voor een complete, uitgebalanceerde voeding. De richtlijnen die vermeld staan op de verpakking gelden voor de gemiddelde hond. Pas die hoeveelheid aan naar de grootte van je eigen hond. Pas op dat de hond niet te dik wordt. Het dier kan ziek worden. Overgewicht bevordert het ontstaan van botgroeistoornissen. Weeg je hond daarom regelmatig. Tijdens de groei moet de hoeveelheid voedsel steeds worden aangepast.

De pup heeft bij de fokker al een bepaald voer gekregen. Je kunt dit voer de eerste tijd geven. Als je liever een ander merk wilt geven, is het verstandig het oude merk geleidelijk over te laten gaan naar het nieuwe merk. Meng tussen het oude voer stukje bij beetje het nieuwe voer tot je het voer compleet aan de pup geeft.

Zorg iedere dag voor een bak met vers water. Geef de hond op vaste tijden het voer. De eerste weken geef je de pup bij voorkeur vier keer een kleine hoeveelheid voer. Bouw het aantal voedingen af tot je (vanaf 9 maanden) op twee voedingen per dag zit: ’s ochtends en ’s avonds. Pas de hoeveelheid steeds aan. Let op of de hond aankomt, of juist afvalt en let in het bijzonder op de conditie. Bij twijfel is het verstandig om de dierenarts te raadplegen. Bij de dierenarts kun je de hond ook wegen.

Haal de voerbak na het eten weg en laat het niet de hele dag staan. Haal ’s avonds ook de waterbak weg en vul het de volgende ochtend met vers water.

Zindelijk maken

Het zindelijk maken van een hond begint direct als het een puppy is. Laat de puppy voor het slapen gaan eerst nog een keer goed uit. Leg de puppy de eerste nachten in een doos bij het bed. De doos moet groot en hoog genoeg zijn. De pup moet er niet uit kunnen klauteren. Als de hond begint te protesteren, kun je hem bemoedigend toespreken of een aai over de bol geven. Besteed er echter niet teveel aandacht aan en houd het kort.

Wanneer de hond gewend raakt, zal hij steeds beter zonder piepen gaan slapen. Begint de hond in de nacht te piepen, laat hem dan uit. De eerste nachten zal de pup er vaker uit moeten, maar na verloop van tijd zullen de nachtelijke uitstapjes langzaamaan minder nodig zijn. Begin dan de doos geleidelijk aan verder van het bed weg te zetten. Verplaats de doos steeds meer in de richting van de uiteindelijke vaste slaapplaats van de hond.
Bedenk bij het zindelijk maken dat een jonge hond niet uit zichzelf weet dat hij buiten moet plassen en poepen. Dat moet hem geleerd worden. In het nest ruimde de moeder het voor hem op. Jonge honden moeten, net als kleine kinderen controle krijgen over de blaas. Wanneer je het leerproces rustig laat verlopen, zul je op den duur je hond prima zindelijk krijgen, al duurt het bij de ene hond wat langer dan bij de ander.

Is de hond huiszindelijk geworden? Dan wordt het tijd om over te gaan tot het trainen van straatzindelijkheid. Sta de hond niet toe om overal zijn behoefte te doen. Je kunt het honden leren op commando te doen. Ze kunnen best even wachten. Soms lijkt het alsof ze nodig moeten, maar vaak is het alleen territoriumgedrag. Loop met de hond aangelijnd door als deze aanstalten maakt om ergens te gaan plassen en laat een vastberaden “nee!” horen. Geef hem daarna gelegenheid om de behoefte te doen waar het wel mag. Vergeet de opruimzakjes niet mee te nemen als je met de hond de deur uit gaat.

Laat de hond op vaste tijden uit. De eerste weken meerdere keren, en bouw dit langzaam af. Ga de eerste keren naar steeds dezelfde plek, zodat de hond deze kan herkennen. Zorg ervoor dat de hond hier ongestoord zijn ding kan doen. Een beschutte plek is ideaal. Bemoedig de hond door na de gedane zaak hem te belonen met lovende woorden als “braaf zo!”. Wanneer je, aangekomen bij de voor de hond bekende plek, steeds het commando: “plasje!” geeft, zal de hond dit commando op den duur herkennen en kun je het commando ook op andere plekken gebruiken.

Tips & Reacties

  • Voetkussentjes verzorgen

    Vergeet de kussentjes van de voetzolen niet: smeer ze voor de grote wandeling in met vaseline. Dit voorkomt vele ongemakken zoals bevriezen, zorgt voor verminderde aanhechting van sneeuw en pekel werkt minder snel in op de voetzolen. Bij gebarsten of kloven op de voetkussens is het aan te raden om ze insmeren met vaseline of levicolzalf(vit A zalf) voor de nacht.
    Tip van hondenwassalon adri op 7 februari 2010

Deel je eigen tip over hond verzorgen

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!