hond verzorgen

Zindelijk maken


Het zindelijk maken van een hond begint direct als het een puppy is. Laat de puppy voor het slapen gaan eerst nog een keer goed uit. Leg de puppy de eerste nachten in een doos bij het bed. De doos moet groot en hoog genoeg zijn. De pup moet er niet uit kunnen klauteren. Als de hond begint te protesteren, kun je hem bemoedigend toespreken of een aai over de bol geven. Besteed er echter niet teveel aandacht aan en houd het kort.

Wanneer de hond gewend raakt, zal hij steeds beter zonder piepen gaan slapen. Begint de hond in de nacht te piepen, laat hem dan uit. De eerste nachten zal de pup er vaker uit moeten, maar na verloop van tijd zullen de nachtelijke uitstapjes langzaamaan minder nodig zijn. Begin dan de doos geleidelijk aan verder van het bed weg te zetten. Verplaats de doos steeds meer in de richting van de uiteindelijke vaste slaapplaats van de hond.
Bedenk bij het zindelijk maken dat een jonge hond niet uit zichzelf weet dat hij buiten moet plassen en poepen. Dat moet hem geleerd worden. In het nest ruimde de moeder het voor hem op. Jonge honden moeten, net als kleine kinderen controle krijgen over de blaas. Wanneer je het leerproces rustig laat verlopen, zul je op den duur je hond prima zindelijk krijgen, al duurt het bij de ene hond wat langer dan bij de ander.

Is de hond huiszindelijk geworden? Dan wordt het tijd om over te gaan tot het trainen van straatzindelijkheid. Sta de hond niet toe om overal zijn behoefte te doen. Je kunt het honden leren op commando te doen. Ze kunnen best even wachten. Soms lijkt het alsof ze nodig moeten, maar vaak is het alleen territoriumgedrag. Loop met de hond aangelijnd door als deze aanstalten maakt om ergens te gaan plassen en laat een vastberaden “nee!” horen. Geef hem daarna gelegenheid om de behoefte te doen waar het wel mag. Vergeet de opruimzakjes niet mee te nemen als je met de hond de deur uit gaat.

Laat de hond op vaste tijden uit. De eerste weken meerdere keren, en bouw dit langzaam af. Ga de eerste keren naar steeds dezelfde plek, zodat de hond deze kan herkennen. Zorg ervoor dat de hond hier ongestoord zijn ding kan doen. Een beschutte plek is ideaal. Bemoedig de hond door na de gedane zaak hem te belonen met lovende woorden als “braaf zo!”. Wanneer je, aangekomen bij de voor de hond bekende plek, steeds het commando: “plasje!” geeft, zal de hond dit commando op den duur herkennen en kun je het commando ook op andere plekken gebruiken.
Lees de ingezonden tips »
Copyright 2006 - 2016 - NewEgo B.V.

6 stemmen / gem. score 2.5
Mijn tip toevoegen Relelateerde links Meer onderwerpen » « vorigeverder »